Surprise

Kålroten har gjort sitt intåg på den svenska krogscenen.

Rutabaga (eller kålrot på modern svenska), Mathias Dahlgrens nya, vegetariska, satsning i Matsalens gamla lokaler, ger en trevlig och prisvärd upplevelse.
Maten är god och det finns mycket att välja på. Bakad pumpa med rostade pumpafrön. Mango och svensk mozzarella från Eskilstund. En jättegod röra som föreföll bestå av smaksatt färskost.
Rostade cashewnötter. Underbart len vaniljglass med rabarber och peppar. Goda drinkar, både med och utan alkohol och synnerligen lämpliga till maten. Alla rätter rekommenderas vi att dela på två, för att på så sätt kunna smaka på mer och fler. Servicen är trevlig och snabb; maten kommer in i rask takt. När vi får slutnotan tittar vi på varandra och frågar: Blev det inte mer?
Katarina Wicksell


Här serveras små och större trevligheter som GMV upptäckt i den gastronomiska världen!

Gyllenborgens Mat

foto: gyllenborgensmat.se

foto: gyllenborgensmat.se

Tänk dig filmen Babettes Gästabud, enkla förhållanden och mat av toppklass. Nägot av den upplevelsen fick jag när jag besökte Gyllenborgens Mat i Midsommarkransen. Inredningen, udda pinnstolar, bestick 70-tals stuk med svarta plastskaft i burkar på borden, servisen billigt inköpt på loppis men vackra och olika.
Maten! Jag har vid något tillfälle avätit Opreakällarens 7-rätters meny. Men med nytänkande Ex. Hönan och ägget, hänan en gammal värphöna som blivit mat i stället för bränsle, tillsammans med vita bönor, persilja, citron och smör, toppas med ett pocherat ägg. De vegetariska rätterna har fått mig att på ett helt nytt sätt uppleva det jag tidigare kallade kaninmat (tänk vad fel man kan ha).
Erika Öist och Mårten Karlsson heter ungdomarna som driver restaurangen. Lägg namnen på minnet. Ni kommer säkert att höra talas om dem i framtiden.

Min favoritkock Erik “Bullen” Berglund ler nog sin himmel och konstaterar att det finns hopp om framtiden.
Gastronomiska hälsningar!
Curt O Andersson

 

Suverän svampkokbok

9789113037523_1_49164“Svampkokboken, enkelt och gott till vardag och fest” heter en ny och jättetrevlig bok av Ingrid och Pelle Holmberg, två riktiga höjdare i den svenska eliten av svampkännare. Norstedts är förlaget och bokens format är praktiskt kvadratiskt, lätt att hålla i när man står vid spisen. Fina bilder och massor av goda råd!
I boken beskrivs svamp och hur man kan tillreda den på alla sätt – med persikor, kyckling, renskav, torskrygg och allt annat tänkbart, inklusive hur man gör delikatesser av rester med lite svamptillägg. Ingrid Holmbergs favorit är en förvånande enkel men desto godare svampmacka med ägg:
15 g torkad sandsopp eller 1 liter annan färsk svamp, 2 msk smör, 1 dl blötläggningsvatten, 3 msk vetemjöl, 1, 5 dl mjölk, 1, 5 dl grädde, ev rosmarin, salt, peppar, 4 hårdkokta ägg, 8 skivor bröd, 1 dl riven västerbottensost.
Smula den torkade svampen och blötlägg den ca 20 minuter i ljummet vatten, höll av vattnet och spara det. Smält smöret, låt den blötlagda svampen (eller den färska) fräsa på svag värme. Späd med blötläggningsvattnet om den blir för torr. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Häll resten av mjölken och grädden på svampen. Koka upp. Red av med mjöl- och mjölkblandningen, smaka av salt, peppar och eventuellt lite rosmarin. Skala äggen, skiva dem, fördela på fyra brödskivor, lägg de andra brödskivorna över och tryck till lätt, lägg på svampstuvningen över och toppa med riven ost. gratinera i ugn på 225 grader fem-tio minuter eller tills osten fått färg.
Blir också en fin förrätt om man tar ut rundlar av smörgåsarna, eller skär dem i fyra bitar, ta då bort kanterna. Svampstuvningen kan göras på nästan vilken svamp som helst, blandsvamp, champinjoner, blodriskor, trattkantareller, kantareller, karjohan
Magdalena Ribbing