Ordföranden har ordet

Gastronomiska Måltidsvänner!

Efter den lättsamma sommaren är det härligt att få sätta tänderna i något mera innehållsrikt och närande. Det är dags för skördefest med alla underbara grönsaker, frukter och bär. Det är viltsäsong. Tid för god vardagsmat och härliga kalas. Och det är bara dagar kvar till höstens första aktivitet med Vännerna, en storartad resa till Skåne

Programmet är en imponerande blandning av djupdykning i kunskaper, spännande nyheter och intressanta kulturnedslag.

Ost blir till exempel ett tema på resan. På Katrinetorps Landeri inviger Carl Jan och jag en ny ostfestival och jag samtalar med antikexperten Li Pamp om ost i matlagningen.  Här behövs det kunskap. Vi kan ofta mer om Parmesan och andra utländska ostar än om de svenska. Jag vill verkligen slå ett slag för svensk ost. Hårdostar i Sverige är fantastiska, de har ofta en spännande historia och mathantverket är ypperligt. Om vi får smaka?  var så säkr

I Tollarp besöker vi Gårdsfisk, där bönder ställer om jordbruk till fiskodling! Spännande, överraskande, framtid.

Absolut Vodka får ett besök och Flädie Vingård. Vintillverkningen i Sverige växer, idag finns 200 vingårdar i Sverige, 50 av dem är kommersiella.

Lunds domkyrka visas av Gastronomiska Akademiens ledamot, biskop Martin Lind och vi äter lunch på Kulturen i Lund. Flera middagar med råvaror i säsong, det mesta från Skåne, väntar också.

Vännernas resor liksom alla andra aktiviteter är mycket uppskattade. Vi ser gärna att fler vill delta och bli medlemmar. Ta med vänner och bekanta, Vi välkomnar dem varmt.

Gastronomiska Akademiens belöningsfest hålls i januari 2020. Akademien vill gärna att Vännernas medlemmar nominerar pristagare. Förra året fick Vännerna bra utdelning då flera av deras nominerade fick belöningar. Sänd in nomineringarna till Barbro Henning på kansliet före den 25 september.

Välkomna till en fullmatad gastronomisk höst.

Christina Möller
e-postadress: moller.christina43@gmail.com