Aktiviteter 2019

MÖT GASTRONOMISKA FORSKARE, KOCKAR OCH SOMMELIERER

TISDAG DEN 8 OKTOBER hölls höstens forskningsseminarium på  KSLA.
Höstens forskningsseminarium  ordnades av Gastronomiska Stiftelsen. Genom åren har stiftelsen utlyst ett stort antal stipendier, i år på temat ”Tävlingar om gastronomi och matlagning”

Årets stipendiat Henrik Scander, Örebro Universitet, Akademi Grythyttan talade om “Tävlingspraktikers påverkan för branschutveckling hos matsalsarbetande sommelierer”

Henrik Norström, restaurang Lux Dag för Dag, president i Bocuse d´Or, Magnus Åkerström Stadshuskällaren Årets Unga Kock 2017 och Fredrik Lindfors, chefsommelier Grand Hotel och sommelier Hanna Eriksson TC Mat & Bar i Umeå, vinnare av Lily Bollinger  Award 2118 och Sveriges bästa kvinnliga sommelier intervjuades om tävlingar av Akademiledamoten Karsten Thurfjell.

Efter seminariet serverades  en god viltgryta med tillbehör och en  äppelkaka med vaniljsås.


DET NAPPADE !

En av Vännernas mest populära aktiviteter är förstås säsongens besök på en utvald restaurang i den högre divisionen. I regel ett ställe som alla inte redan hittat till och med en krögare som har intressanta berättelser att delge oss. Därtill förstås gärna en trivsam miljö där vi själva fick njuta, alltså inte bara smaklökarna.

ONSDAG DEN 10 APRIL  välkomnades 50 Vänner till Melanders Fisk NK Saluhall 

Snacka om att vi fått napp! Vårens härliga och roliga middag (fun dining) skedde tillsammans med fiskaren, fiskhandlaren och den suveräne fiskkocken Nisse Molinder, tillsammans med broder Erik ägare till Melanders.

Senaste tillskottet i deras restaurangimperium (bl.a. klassiker som Ulla Winbladh, Edsbacka Wärdshus, KB, Stockholm Fisk Tysta Marie och en hel radda till) är nyöppnade Melanders Fisk NK Saluhall med både restaurang och butik.

Nisse bjöd på en härlig trerätters och sig själv. Han är också aktuell med sin nya fina kokbok FISK, som många  Vänner köpte och som Nisse signerade.

Vi fick njuta av en tre-rätters meny som många ville ha på pränt.

Drink:
Perelada Cava Brut Reserva, Castillo Perelada

Förrätt
Bakad sparris vit Tysk sparris med hasselnötskräm, riven Almnäs tegel, friterad schalottenlök och krispigt bröd

2017 Steinberger Trocken Riesling, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland

Varmrätt
Fisk & Skaldjursgryta med fänkål, morot, rouille och surdegs krutong

2017 Macon Bussières Les Clos, Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrike

Dessert
Art Bakery bakelser & kaffe


Symposium om restaurangbedömning

Quatre Critiques 50 år

Måndag den 18 mars 2019  på Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5.

Fullbokat!

Symposiet bjöd på bland annat information om “Guide Michelin” från dess födelse i Paris år 1900.
Berättelsen om Sveriges tidigare restaurangbedömning. Dagens Nyheters journalist Clas Barkman
kåserade om matpatrullens framväxt.

“Quatre Critiques” firar 2019 femtioårsjubileum och är därmed Stockholms första tryckta
restaurangguide. En av initiativtagarna, Harald Stubert, medlem i Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner, kom att tillsammans med professor, Stockholms universitets fd rektor
Kåre Bremer att berätta om “Quatre Critiques” historia.

Hur kommer digitala forum som Book-a-table och Tripadvisor att påverka restaurangbedömningen
inför en morgondag funderade journalisten Mikael Mölstad över.

Vad betyder restaurangbedömningen för restauratörer, besöksnäringens utveckling samt
näringslivets framväxt reflekterade Dagens Industris journalist Göran Jonsson om.

Koordinatorer för symposiet var Fil dr Christina Wedén från Måltidsakademien och professor Martin
Ingvar från Gastronomiska Akademien.

Efter symposiet serverades gryta och ett glas rödvin eller ett alkoholfritt alternativ.