Ordföranden har ordet

Gastronomiska Måltidsvänner!

Efter den hetaste sommaren någonsin är vi på väg in i hösten. Äntligen frestas man säga. Lite lugnande svalka, mognadstid, skördetid. Inte utan problem efter torka och hetta, men det lär åtminstone bli gott om äpplen. Vännerna kan se fram mot en fullmatad höst med ett spännande, innehållsrikt program.
Ni kan själva bidra genom att föreslå mottagare till Gastronomiska Akademiens belöningar. Senast den 21 september måste vi ha nomineringarna. Flera gånger är det medlemmarnas egna förslag som resulterat i pristagare vid belöningshögtiden i januar

Höstprogrammet börjar med en kunskapskväll om bönor, ärter och linser med Nordisk Råvara, företaget som belönats flerfaldigt under året för sitt arbete med att väcka liv i bortglömda nordiska kulturväxter.
-Vi drivs av en övertygelse att vi ska odla mer av det vi själva äter här i Sverige, säger Tomas Erlandsson och Gunnar Backman. Under kunskapskvällen får Vännerna smaka nygamla grödor.

I början av oktober är det dags för det årliga forskarseminariet på KSLA, som denna gång tillägnas Magdalena Ribbings minne. Missa inte denna unika chans att få höra om den mest aktuella måltidsforskningen, som pågår just nu. I år kommer dessutom en bonus i form av tre nya medlemmar i Gastronomiska Akademiens stiftelsen som utser stipendiaterna. Det är Richard Tellström, Håkan Liby och Karsten Thurfjell, som deltar med spännande, aktuell information. Efter seminariet serveras en måltid som ger deltagarna en exklusiv möjlighet att träffa dessa måltidsforskningens tungviktare.

Redan i slutet av september finns möjligheten att träffa matlagningens svenska tungviktare. Då hålls finalen i 35-årsjubilerande Årets Kock, som den här gången både fått ny plats och ny tid. Det handlar om Kungliga Tennishallen i Stockholm 28–29 september. För första gången är vanliga konsumenter välkomna som publik. Vännerna hälsas välkomna med gratis entré. Prins Carl Philip delar ut priset till segraren på lördagen.
Under hösten presenteras också årets upplaga av Gastronomisk Kalender, som har temat “OSA om svar anhålles – bjuda till kalas”. Ett spännande restaurangbesök planeras i november.

Julstämningen bygger vi upp hos Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad med en träff med titeln: Mandelmassa, Marsipan och Pinchos.

Men först en fullmatad höst. Ta fram kalendern och börja planera.

Glöm inte att föreslå pristagare till belöningshögtiden! 21 september är deadline!

Väl mött, bästa goda Vänner!

Christina Möller

e-postadress: moller.christina43@gmail.com