Aktiviteter 2017

JULMARKNAD – BOK – DROP – IN

TISDAG DEN 12 DECEMBER  på Vinkällaren Grappe
Nu kom den tillbaka, Vännernas uppskattade bokmarknad!
Lagom till jul fanns här fantastiska fynd med gastronomisk och ekonomisk inriktning av  skilda slag.  Här fick man de bästa julklapparna till de som ”har allt” – utom de rara, stiliga, roliga, kloka böckerna som inte minst de som redan är välförsedda kom att bli glada över!

Vi fick underbart goda skinksmörgåsar tillverkade av Cecilia Ribbing  och gott vin, alkoholfritt öl att dricka.


GASTRONOMISK KALENDER 2018

MÅNDAG DEN 20 NOVEMBER  på Carlssons Förlag, Stora Nygatan 31, Stockholm
Nya utgåvan av Gastronomisk kalender presenterades, den femtioåttonde i ordningen! Årets tema är Mat som mode. Vi fick under eftermiddagen lyssna på några av de intressanta författarna i årets Kalender.
Detta är en bok att njuta av och att ge bort! Och samla på förstås! Förtäring med dryck och 7-sorterskakor och lussekatter gjorda av Mästerkonditorn Magnus Johansson.


GÅSAMIDDAG

TISDAG DEN 14 NOVEMBER på Vinkällaren Grappe.
Stefan Holmström är en av Sveriges mest välrenommerade och kända kockar. Han har arbetat bland annat hos Restaurant Michel Rostang i Frankrike, med två stjärnor i Guide Michelin.
Stefan Holmström har dessutom lagat mat till bland annat USA:s president, Sveriges kungapar och Frank Zappa.
Som 23-åring blev Stefan Sveriges yngste kökschef på Hotel Eggers i Göteborg. Dock blev det en kort sejour då han rekryterades som kökschef till Restaurang Johanna, där han arbetade tillsammans med Leif Mannerström.
1979 flyttade Stefan till Halland där han drev Simlångsdalens Gästgifvaregård. Nyårsdagen 1983 öppnades Restaurangen Stefan Holmström i Halmstad. Restaurangen blev under lång tid rankad topp tio i tidskriften Gourmets lista (sedemera White Guide)
1999 flyttade Stefan verksamheten till Mahults Herrgård i Simlångsdalen.

Sedan 2013 driver han l’Ecurie på Lynga gård i Falkenberg.
Stefan Holmström bjöd på en uppdaterad variant av en klassisk gåsamiddag.
Följande rätter serverades:
Till fördrinken serverades en gåsrilette på smörstekt brioche, som dryck en utvecklad eller mogen champagne.

Till förrätt serverades svartsoppa med kråspastej och hemlagad ”gåskorv i nackaskinnet”. Till denna håller man sig med fördel till de traditionella dryckeskombinationerna, antingen en torr Sherry (förslagsvis en vällagrad Palo Cortado) eller en Sercial Madeira.

Varmrätten var traditionell gås med rödkål, brysselkål och smörstekt potatis. Här brukar alternativen vara en elegantare Châteauneuf-du-Pape (gärna med mycket grenache) eller en fylligare och mognadsavrundad röd bourgogne.
Mindre traditionellt men mycket gott är fylliga och kraftfulla vita viner med mognad och möjligen ett visst inslag av ek. Exempelvis grüner veltliner, Jurançon Sec eller vit Hermitage.

Avslutningsvis serverades skånsk äppelkaka på kavring med vaniljsås. Traditionellt serverar många portvin till. Förslagsvis 10- till 20-årig Tawny eller Colheita Port. Andra goda alternativ är en utvecklad Sauternes, Tokaj eller en sötsyrlig Malvazia/Malmsey Madeira.

Vänner och gäster tog med sig egen dryck eventuellt enligt de ovan beskrivna förslagen


 MÅLTIDENS DAG

Torsdag den 19 oktober 2017  firades Måltidens Dag i Söderhallen på Södermalm i Stockholm för artonde året i rad med Måltidsakademien som huvudman.

Program
Måltidensdagssoppan serverades med bröd av elever från Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Små miniframträdande ”Om vikten av goda måltider” skedde under lunchen.

Professor Stephan Rössner
Professor Carl Jan Granqvist
Journalist Ulf Elfving

Matdebattör Christina Möller  talade under lunchen om alla de nya kokböcker som kommer ut i Sverige 2017.


GASTRONOMISKA FORSKARE

TISDAG DEN 17 OKTOBER 
I flera år har Vännerna haft förmånen att få träffa gastronomiska forskare på Kungl. Skogs- & Lantbruksakademien. I år har tre forskare erhållit stipendier från Gastronomiska Akademiens Stiftelse. Alla gjorde korta populära redovisningar om sin forskning. Följande ämnen presenterades för Vännerna:
– Äta eller rata? Debatten om nötköttets kvalitet och ätbarhet under boskapspeståren i 1700-talets Sverige av historiker FD Johanna Widenberg, SLU.
–  Vilda bär i svensk mattradition från medeltiden till 1700-talet av arkeobotaniker, FD Jens Heimdahl, Statens historiska museer i Stockholm.
– Barndomens gastronomiska innehåll och gränser av FD Johanna Sjöberg, Inst för kultur och kommunikation, Linköpings universitet.

Föreläsningarna avslutades med en lätt måltid i KSLA, s vackra källarvalv,


RESTAURANG HANTVERKET

TISDAG DEN 10 OKTOBER 
Fun dining kräver, liksom fine dining, ett ädelt hantverk vid spisen. Men är förstås betydligt roligare. Och många gånger mer prisvärt
För ett ädelt hantverk och rutinerade mathantverkare gick vi naturligtvis till Restaurang Hantverket på Sturegatan 15 mitt i stan. Hantverket drivs av hyllade och prisbelönte mästerkocken Stefan Ekengren, senast känd för sina fantastiska och vida omtalade insatser som kökschef på Görvälns Slott.
Numera bestämmer han själv över hela konceptet Hantverket. Så här beskriver han det:

” Vi vill att mat, inredning och hela upplevelsen andas det fina hantverket. Det är det vi lever för: att laga god mat lagad från grunden med hjärta, själ, handgripligen med våra flinka händer, precis som alla riktiga hantverkare jobbar.
Kan det bli ärligare än så? Knappast. Så vi var välkomna till Hantverket på en härlig middag, som Stefan komponerat speciellt för Vännerna.


KLASSISK POTATISKVÄLL

TISDAG DEN 26 SEPTEMBER PÅ VINKÄLLAREN GRAPPE

Då kom Bitte Persson från Larsviken för att prata potatis och Carl Jan Granqvist att prata dryck på Vinkällaren Grappe.

”Potatis är vår passion!” säger personalen på Larsviken, där man har en samling av ca 550 sorters potatis. Utöver att odla och prova gamla och nya sorter tar man fram och säljer sättpotatis av olika slag, både i butik och över nätet. I Larsvikens Chipseri har man dessutom förädlat en del av potatisen och rotfrukterna till Larssons Chips. Den mest spektakulära varianten är den med lakrits, som Akademien och Vännerna fick provsmaka vid belöningsfesten förra året.

Det är därför inte så konstigt att just Larsviken belönades med ett diplom av Gastronomiska Akademien 2016. Nu är det dags för Vännerna att få höra lite mer om denna odling samt även få tillfälle att provsmaka potatisrätter med tillhörande dryck.
Menyn för kvällen bestod av: Potatissoppa på Kestrel mad salta bönor – Puré på Andean Sunside och Hasselbackspotatis på Allians servades med Larsvikens oxbringa samt skånska betor, kål och skysås. – Kronans kaka bakad på Inca Bella med chokladtryffeltopp.

Vinerna bestod av: Domäne Wachau Riesling Selection 2015, Lat 42 Rioja Gran Reserva 2009, Leacock´s  John Saint Madeira.
Kvällen blev en fantastisk potatisprovningskväll med mycket kunskap och nöjda gäster.



SMAKA PÅ HÄLSINGLAND
Upptäck Hälsinglands smaker av hav, gård och skog

FREDAG DEN 12 MAJ – SÖNDAG DEN 14 MAJ
Matresa i Hälsingland med syfte att upptäcka landskapet Hälsinglands smaker.

Resan arrangeras av föreningen MatVärden i samarbete med matkreatören och sommelieren Hélène R Westelius

Utmärkt program med entusiastiska och skickliga matentrepenörer, företagare och kulturbärare med utmärkt förmåga att kommunicera sina budskap. Mycket bra med rivstarten med kolbullar mitt i skogen! Möten med fantastiska människor och god mat från Hälsingland. Maten var genomgående utsökt. Logit på båda ställena var mycket bra.

Det går inte att framhålla någon särskild av programpunkterna. Alla har lämnat starka och bestående intryck. Ett undantag är kanske Borns Bryggeri, mest kuriosa och hobbyverksamhet, inte så mycket entreprenörskap.
Mycket kunniga och engagerade reseledare med goda kunskaper och kontakter i landskapet har bidragit till att öka vår kunskap om Hälsingland, tycker Margareta och Rutger Leander i sin utvärdering.


VÅRENS DROTTNINGPRIMÖR, DEN VITA SPARRISEN

Sparrisfestival hos familjen Franzén på Storgatan 1 i Kungsbacka
Torsdagen den 11 Maj 2017

Vi välkomnade vårens sanna smak primör med ett glas bubbel på ute på altanen som seden bjöd.
Vi minglade en stund och inväntade med glädje att få gå in i den vackert uppdukade matsalen och hälsades välkomna till bords av familjen Franzén.
Där stor den inbjudande smakrika plockbuffén med alla passande tillbehör till kvällen, den nykokta VITA SPARRISEN, som fyller hela salen med förväntansfulla dofter.
Till detta goda serveras ett glas Riesling, alternativt alkoholfritt, måltiden avrundades denna vårafton med kaffe och något sött.


ÅRSMÖTE

ONSDAG DEN 26 APRIL  Restaurang Ulriksdals Wärdshus, Solna.
55 Vänner tog sig till Ulriksdals Wärdshus som är känt för sin skönhet i vårens tid. Ett underbart tillfälle att avnjuta slottsparkens rogivande natur mitt i storstaden.

Källarmästare Rolf Nilsson tar emot som ny ägare av det anrika Wärdshuset berättar om huset och dess historia.

Årsmötesförhandlingarna hölls en trappa upp under ledning av medlemmen Sven Holmström. Mötet avslutades med att ordföranden för Vännerna Christina Möller intervjuade Ulriksdals souschef Pi Le om hans deltagande i tävlingen Bocuse D´or där han i måndags blev en av åtta tävlande. Efter årsmötet slut serverades en drink och därefter bjöds vi till bords.

Innan måltiden serverades intervjuades Årets Kock 2017 Johan Backéus av hedersledamoten Magdalena Ribbing. Därefter serverades en vårlig sparris med mousselinesås, vårkyckling serverad på en svamprisotto och till efterrätt serverades en rabarbersymfoni allt designat av Mästerkocken på Ulriksdals Wärdshus Tommy Myllymäki.

Vännerna gick nöjda hem i den kyliga vårkvällen.


VINTERNS HEMLIGA GASTRONOMISKA RESMÅL

TISDAG DEN 14 MARS
I skarven mellan vinterkylans okuvliga grepp och den spirande vårsolen värmde vi våra gastronomiska magar med ännu ett nedslag i serien ”Riktigt gott käk i fantastiska miljöer som du knappt hade en aning om”. Denna gång gick färden en bit utanför centrala staden till Saltsjöbaden. Vi tog oss till det gamla vackra och klassiska hotellet som legendaren K A Wallenberg lät bygga för invigning 1893 av kung Oscar II.

De vackra salongerna och matsalarna i hotellet har länge legat för ”fäfot” och inte lockat många besökare. Nu ska hela huset totalrenoveras till något av det bästa i hela landet. För den höga gastronomiska kvalitén svarar stjärnkocken Fredrik Malmstedt, förmodligen mest känd som under många år hyllad krögare på restaurang 50 kvadrat i Visby. Definitivt bland de bästa i landet under sin glansperiod.

Vi lät oss inte avskräckas av transportsträckan till Solsidan. På bara 29 minuter med Saltsjöbanan tog oss till ort och ställe. Vi klev in i den goda värmen från brasan i hotellreceptionen. I biblioteket serverades ett välkomstglas och små kanapéer med anklever, skagenröra, Västerbottenspaj med löjrom och en jämtost på hårt bröd. Fredrik berättade om de storstilade framtidsplanerna för hotellet och väckte smaklökarnas intresse för kvällens meny.

I den magnifika franska matsalen serverades en välkomponerad trerätters. Till kaffet får vi lyssna till en unik historisk exposé av vår värderade medlem och f d ordförande Magdalena Ribbing. Under sitt rika liv som journalist har hon upplevt en rad spännande möten och händelser på just denna plats. Vilket enastående mervärde för oss som medlemmar i Vännerna!

Vi kunde njuta av den hänförande utsikten över klassiskt land och hav i Stockholms skärgård.


GASTRONOMISKA AKADEMINS BELÖNINGSFEST

LÖRDAGEN DEN 21 JANUARI 2017 I Svenska Läkaresällskapets vackra hus på Klara Östra Kyrkogata 10, alldeles nära Klara kyrka, hölls Gastronomiska Akademiens stiliga belöningslunch.

GMV ordnar denna tillställning och vår ordförande Christina Möller välkomnade de sjuttio gästerna De sex utvalda tog emot sina diplom, guldpenna, silvermedalj och guldmedalj i en elegant ceremoni ledd av Akademiens direktör Martin Ingvar biträdd av Karsten Thurfjell.

Därefter följde en storståtlig lunch som inleddes med mousserande vin och två sorters drinktilltugg. Förrätten var en Crème Ninon. Varmrätten med Lamminnanlår, ugnsbakade lökar, stekta haricots verts, potatisstrudel smaksatt med lagrad prästost och körvel.  Slutligen kaffe, te och en liten chokladdessert.

Vi tackande köksmästare Mats Schöld och Vännernas styrelse för ett förträffligt arrangemang!


PEPPARROTSFEST I KUNGSBACKA

Vi fick en trevlig och mycket god afton på Storgatan 1 med ny regim, familjen Franzén och kökschef Fredrik Wall.
Kvällen inleddes med den så omtalade kejsargroggen, skapad av Lars Thelén.
Vi Göteborgsvänner blev 22 som hade en trivsam kväll tillsammans.
Det serverades en smakfull buffé med rödbetssoppa och pepparrotscrème, gravad lax och kallrökt lax med pepparrotsaoili, pepparrotsbröd, sedan pepparrotsvärmd rimmad oxbringa med potatispuré och gröna ärter
Desserten blev en god chokladkaka med färsk frukt och vispad grädde.
Till maten bjöds vi på 1 glas vin, alternativt rött eller vitt.
Kvällen avslutades med kaffe