Aktiviteter 2017

VINTERNS HEMLIGA GASTRONOMISKA RESMÅL

TISDAG DEN 14 MARS
I skarven mellan vinterkylans okuvliga grepp och den spirande vårsolen värmde vi våra gastronomiska magar med ännu ett nedslag i serien ”Riktigt gott käk i fantastiska miljöer som du knappt hade en aning om”. Denna gång gick färden en bit utanför centrala staden till Saltsjöbaden. Vi tog oss till det gamla vackra och klassiska hotellet som legendaren K A Wallenberg lät bygga för invigning 1893 av kung Oscar II.

De vackra salongerna och matsalarna i hotellet har länge legat för ”fäfot” och inte lockat många besökare. Nu ska hela huset totalrenoveras till något av det bästa i hela landet. För den höga gastronomiska kvalitén svarar stjärnkocken Fredrik Malmstedt, förmodligen mest känd som under många år hyllad krögare på restaurang 50 kvadrat i Visby. Definitivt bland de bästa i landet under sin glansperiod.

Vi lät oss inte avskräckas av transportsträckan till Solsidan. På bara 29 minuter med Saltsjöbanan tog oss till ort och ställe. Vi klev in i den goda värmen från brasan i hotellreceptionen. I biblioteket serverades ett välkomstglas och små kanapéer med anklever, skagenröra, Västerbottenspaj med löjrom och en jämtost på hårt bröd. Fredrik berättade om de storstilade framtidsplanerna för hotellet och väckte smaklökarnas intresse för kvällens meny.

I den magnifika franska matsalen serverades en välkomponerad trerätters. Till kaffet får vi lyssna till en unik historisk exposé av vår värderade medlem och f d ordförande Magdalena Ribbing. Under sitt rika liv som journalist har hon upplevt en rad spännande möten och händelser på just denna plats. Vilket enastående mervärde för oss som medlemmar i Vännerna!

Vi kunde njuta av den hänförande utsikten över klassiskt land och hav i Stockholms skärgård.


GASTRONOMISKA AKADEMINS BELÖNINGSFEST

LÖRDAGEN DEN 21 JANUARI 2017 I Svenska Läkaresällskapets vackra hus på Klara Östra Kyrkogata 10, alldeles nära Klara kyrka, hölls Gastronomiska Akademiens stiliga belöningslunch.

GMV ordnar denna tillställning och vår ordförande Christina Möller välkomnade de sjuttio gästerna De sex utvalda tog emot sina diplom, guldpenna, silvermedalj och guldmedalj i en elegant ceremoni ledd av Akademiens direktör Martin Ingvar biträdd av Karsten Thurfjell.

Därefter följde en storståtlig lunch som inleddes med mousserande vin och två sorters drinktilltugg. Förrätten var en Crème Ninon. Varmrätten med Lamminnanlår, ugnsbakade lökar, stekta haricots verts, potatisstrudel smaksatt med lagrad prästost och körvel.  Slutligen kaffe, te och en liten chokladdessert.

Vi tackande köksmästare Mats Schöld och Vännernas styrelse för ett förträffligt arrangemang!


PEPPARROTSFEST I KUNGSBACKA

Vi fick en trevlig och mycket god afton på Storgatan 1 med ny regim, familjen Franzén och kökschef Fredrik Wall.
Kvällen inleddes med den så omtalade kejsargroggen, skapad av Lars Thelén.
Vi Göteborgsvänner blev 22 som hade en trivsam kväll tillsammans.
Det serverades en smakfull buffé med rödbetssoppa och pepparrotscrème, gravad lax och kallrökt lax med pepparrotsaoili, pepparrotsbröd, sedan pepparrotsvärmd rimmad oxbringa med potatispuré och gröna ärter
Desserten blev en god chokladkaka med färsk frukt och vispad grädde.
Till maten bjöds vi på 1 glas vin, alternativt rött eller vitt.
Kvällen avslutades med kaffe