Aktiviteter 2018

 VÄNNERNAS ÅRSMÖTE

TISDAG DEN 15 MAJ, Gunnar Asplunds allé 2-4, Solna

Årsmötet var på restaurang Asplund i Solna, en systerkrog och efterföljare till populära Långbro värdshus, där Vännerna bjöds på  en härligt vårlig måltid i en speciell miljö. Kocken och krögare Fredrik Eriksson var vår värd.

Vännerna fick mera denna afton i form av förhandsinformation om kommande spännande tilldragelser. I höst öppnar Nationalmuseum igen efter den långa restaureringen och därmed också den nya restaurang som Fredrik Eriksson har ansvaret för, och som också ska heta Restaurang Nationalmuseum.
Fredrik berättade om hur han nu planerar detta nya steg i sitt yrkesliv.
Fredrik Eriksson blev årets kock 1987 och har gjort en mycket framgångsrik karriär som kock och krögare. Idag deltar han bland annat tillsammans med Gert Klötzke i Nobelstiftelsens referensgrupp för mat och dryck, en viktig trendsättare när det gäller det yppersta i svensk restaurangkultur.
Fredrik Eriksson kan också ses som en pionjär och föregångare när det gäller att skapa trevliga restauranger med hjärta, trivsel och hög kvalitet i speciella miljöer, gärna i utkanten av stadskärnan. Asplund ligger i området Ingenting i Solna, nära Pampas Marina. Restaurangen huserar i ett 30-talshus, ritat av arkitekten Gunnar Asplund, som står bakom många byggnader karakteriserade av rena linjer och strikta former. Parkmiljön går igen här liksom i Långbro eller Villa Källhagen.
Frukost, lunch och brunch serveras i vardagslag på Asplund. Menyn är bred med moderna husmansrätter, internationella smaker, mycket grönsaker, prisbelönta pizzor. Fester, catering, take-away och konferensverksamhet kompletterar.
-Gott, trevligt, lättsamt, var Fredriks egen beskrivning inför starten 2014.

Till Vännerna hade Fredrik satt samman en vårlig måltid bestående av:

Fördrink med tilltugg

  • Vårsallad med Apslunds kallrökta lax
  • Färserad pärlhöna med fricasse på grön och vit sparris, smörad kycklingsky med citron och salvia samt örtslungad färskpotatis.
  • Citronmousse med färska bär och kattungor.
  • Kaffe/te

Kvällens gäst Sissela Kyhle, Gastronomiska Akademiens ledamot på tallrik nummer 6, berättade om  spännande nyheter. Hon berättade om Gastronomiska Akademien, om Stellagalan, där framgångsrika kvinnor i restaurangvärlden prisas, och inte minst om den kommande sommarens program i Parkteatern, där hon är chef.

En mycket givande och innehållsrik årsmöte.


GEORGIENS AMBASSAD

ONSDAG DEN 25 APRIL  Georgiens ambassad, Karlavägen 60

En gastronomisk resa till Georgien. Vi fick uppleva en glimt  från det traditionella georgiska köket och dess viner.

Georgien brukar pekas ut som en av de platser där man först odlade och kultiverade vin för omkring 8000 år sedan. Men i modern tid har Georgien varit mer eller mindre bortglömt som vinnation här i väst.Landet försåg visserligen Sovjetunionen med mängder av massproducerat vin men det var först efter unionens upplösning och samarbeten över gränserna som det började röra på sig.

Ambassadör Malkhas Kakabadze hälsade oss varmt välkomna och talade om den 100-åriga vänskapen mellan Georgien och Sverige.
Fil.dr. Ulrika Söderlind berättade om ”Georgiens mat och vin”
Sällskapet Georgiens Vänners ordförande Sven Holmström talade om ”Måltidens betydelse för en fredlig samvaro” och svarade på Vännernas frågor om landet.
Kvällen avslutades med en georgisk buffé lagad av ambassadörens hustru och till den georgiska viner.

Vännerna tackar för ambassadörens gästfrihet!


 VÅRENS GLADA MIDDAG HOS GULDMEDALJÖREN  HENRIK NORSTRÖM

TISDAG DEN 20 mars möttes Vännerna på Gastrobaren Penny & Bill, Grev Turegatan 30, Stockholm
Du har säkert redan sett att stjärnkocken Henrik Norström nyligen belönades med Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. För sina insatser för svensk gastronomi, bl a krögarslitet med restaurangerna Lux Dag för Dag på Essingen, B.A.R på Blasieholmen, EAT i Mood-gallerian och senaste tillskottet gastrobaren Penny & Bill på Grev Turegatan 30. Således en mycket välförtjänt guldmedalj.
Vi fick njuta av en välkomstdrink och fyra mindre rätter bestående av laxshasmini, purjolöksringar med löjrom, ättikssyrad grädde och dillolja, renkött på spett med rökt majonäs, kokosglass med blodapelsin.

Till maträtterna serverades drinkar, vin och alkoholfritt.

Henrik Norström intervjuades av vice ordförande Jan Sterner om sitt krogimperium.

Vännerna var mycket förtjusta och återvänder gärna.

 


PEPPARROTSFESTIVAL I KUNGSBACKA

TORSDAG DEN 15 MARS  välkomnades  vi till en Pepparrotsafton i Pepparrotslandet.

Vi inledde med mingel och kejsargrogg.
Jan Franzén ägare av restaurangen Storgatan 1 med kocken Björn inledde måltiden med att berätta om rätterna och gav
förslag  på i vilken ordning man borde inta maten.
Denna gång dukades en buffé baserat på pepparrot med fisk som bas men även kött , såser
och sallader som förrätter, bröd med pepparrotssmör. Starten var naturligtvis en superb pepparrotssoppa med tillbehör.
Tre huvudrätter kolja , laxpudding och isterband med pepparrotspotatis
Vi drack  vin, öl och vatten till pepparroten.
Middagen avslutades med med kaffe.
Allt var mycket vällagat och gott tyckte förtjusta Vänner.

 


ÄKTA RÖK

Exklusivt studiebesök hos Lasse Schönemyr
med provsmakning av Äkta rök och Vegme

TORSDAG DEN 15 FEBRUARI var Vännerna välkomna till familjen Schönemyrs Smaklabb på Ingarö. Det är Schönemyr som utvecklat de unika produkterna Äkta Rök och Vegme, som väckt stort intresse och fått många lovord bland många av Sveriges främsta kockar.

Vi anlände till Vegme Smaklabb på Ingarö, beläget på en klipphylla 25 meter över havet. Presentation ute på trädäck av innovationerna bakom Äkta Rök-konceptet, hur man extraherar havsalger från saltstänkta Kosteröarna utanför Strömstad i Bohuslän och skapar Seamami som idag används av Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci och Melker Andersson samt i kommande Vegmeprodukter. Tänk på varma kläder då den vintriga havsluften kan ge sig rejält till känna på klipphyllan.

Välkomnades vi in i värmen i Vegme Smaklabb, tillika familjen Schönemyrs hem. Det är här alla matinnovationer har sin början och utvecklas under i stort sett dygnets alla timmar. Det är skaparlust kombinerat med nyfikenhet som är främsta ingredienserna tillsammans med en vidunderlig havsutsikt, enligt Lasse, som är matfamiljen Schönemyrs och Smaklabbets Primus Motor.
Vi fick uppleva:

  • Vad är Vegmes utbud, vision och mål? Kort om Vegmes struktur och ägare.
  • Vegmes relation till Charlotte Kalla, Gunhild A Stordalen och en rad stjärnkockar.
  • Buffé med kalla och varma Vegmerätter avnjöts under lättsamt mingel. Öl, vin o vatten serverades . Och kaffe.

Ett varm tack till matfamiljen Schönemyrs för en fantastiskt inspirerande och kunskapsrik dag!