Aktiviteter 2016

GASTRONOMISK KALENDER 2017

TORSDAG DEN 24 NOVEMBER på Vinkällaren Grappe Grevgatan 5, Stockholm
Ett 60-talet Vänner samlades för att lyssna på Magdalena Ribbing och Karsten Thurfjells genomgång av den nya Gastronomiska Kalendern. Tomas Lidman fd. Riksbibliotekarie talade över ämnet ”Måltiden som politiskt instrument”. Carl Jan Granqvist berättade om sitt bidrag till Kalendern ”Aptitum och gastronomins manifest”. Därefter intog Vännerna smörgåstårta och Carl Jans vita Bordeaux och Saxhyttegubbens blåbär.

Nya utgåvan av Gastronomisk kalender, den femtiosjunde i ordningen! Årets tema är Det goda samtalet förutan vilket måltiden saknar själ. Om detta och närliggande ämnen berättar kung Carl XVI Gustaf, förre statsministern Carl Bildt, författaren Niklas Rådström, folklivsforskaren Christina Mattsson, professor Carl Jan Granqvist, f d ministern Jens Orback med många flera lysande namn.

Detta är en bok att njuta av och att ge bort som julklapp! Och samla på förstås!
Kalendern säljs till Vännerna för superpriset 150 kr . (ordinarie pris 230 kr) Försäljningen sköts av kansliet, öppet den 29/11 och den 6/12, kl. 10.00-12.00. Kansliet öppnar igen, efter juluppehållet, den 10/1 2017.

 


ITALIENSK MIDDAG PÅ ENOTECA MAGLIA

TORSDAG DEN 24 NOVEMBER , Slottsskogsgatan 46 vid Mariaplan i Majorna i Göteborg
Samlades Vännerna för att dricka ett glas mousserande vin och äta en italiensk middag. Under tiden kom Robert Maglia att introducera måltiden. Robert har varit verksam på Bagatelle i Oslo, Saison i Köpenhamn och Divino i Stockholm,
Därefter inmundigade Vännerna en traditionell italiensk måltid.

 


GÅSAMIDDAG

ONSDAG DEN 16 NOVEMBER PÅ VINKÄLLAREN GRAPPE
I år uppfylldes Vännernas önskan om en gåsamiddag, Stefan Holmström presenterade en smakrik gåsmiddag
Måltiden inleddes med gåsaröra på surdegsbröd, svartsoppa med kråspastej och hemlagad gåskorv i nackaskinnet, därefter kom den traditionella gåsen med tillbehör som brysselkål, rödkål och smörstekt potatis. Måltiden avslutades med skånsk äppelkaka med vaniljsås. Underbara medtagna drycker serverades under kvällen.

Stefan Holmström serverade ett 50-tal gäster en smakrik och traditionsrik gåsmiddag till allas stora belåtenhet.

Vi hoppas att detta kan bli en återkommande händelse!


SEMINARIUM OM KORV

FREDAG DEN 11 NOVEMBER
Under mässan Sthlm Food & Wine i november arrangerade Korvakademien ett seminarium om korv idag och i framtiden. Våra livsmedel diskuteras ständigt ur hälsosynpunkt allteftersom nya rön om mat och hälsa kommer fram. Idag handlar det för korvens del framför allt om två frågor – hur mycket salt och hur mycket rött och processat kött vår mat bör innehålla.
Arrangör: Korvakademien


MÖTE MED GASTRONOMISKA FORSKARE

TISDAG DEN 25 OKTOBER
I flera år har Vännerna haft förmånen att få träffa gastronomiska forskare på Kungl. Skogs- & Lantbruksakademien. I år har fem forskare erhållit stipendier från Gastronomiska Akademiens Stiftelse. Alla gjorde korta populära redovisningar om sin forskning. Följande ämnen kom att presenteras för ett trettiotal Vänner

Gastronomins färdigmat – industrin som gräns mot gastronomin.
Andreas Håkansson, Högskolan Kristianstad

I skydd av en wienerschnitzel – om kvinnors måltider i det offentliga rummet.
Lisa Wiklund, Etnologiska institutionen, Stockholms Universitet

Konditoriets och kafékulturens sociala geografi
Ulrika Torell, Nordiska museet.

Viltets mångfald, smak och nyttjande.
Håkan Tunon, Centrum för biologisk mångfald, SLU och
Kjell Danell, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU

Denna lärorika och roliga stund avslutades med goda älgfärsbullar med kantarellsås och olika sorters potatis. Till efterrätt serverades lingonparfait med havreflarn.


KORVAKADEMIEN 25 ÅR

MÅNDAG DEN 24 OKTOBER Stor galamiddag med jubilerande korv på Restaurang Hillenberg på Humlegårdsgatan 14 i Stockholm.
Fyra korvkreatörer hade nyskapat varsin magnifik rätt där korven var huvudrollen: Karl Ljung f d Årets Kock, Roland Persson, f d Årets Kock, Magnus Persson, stjärnkock och er ordförande undertecknad Christina Möller, även preses i Korvakademien. Hade gjort varsin läckerhet som sannolikt går till historien! Måltiden inleddes med en förrätt och avslutades med en härlig dessert.

KorvmenyBeskriv Bilden
Mingel
Chark från Svenskt Korvhantverk

Fläskkorv med äpple, kryddpeppar, senap och selleri
Christina Möller

Lättrökt kycklingkorv med Karl Johansvamp, lardo och pumpa
Roland Persson

Vildandkorv med anklever, tryffel jordärtsskocka och äppelsky
Karl Ljung

Lammkorv med rostad vitlök och kikärtor
Magnus Persson

Chokladkorv med hallon, mango och rostad vitchoklad
Sara Hultberg

Denna korvgalamiddag blev en exklusiv upplevelse som i sin helhet inte kan upprepas. Restaurangen kommer att behåller några av rätterna på sin matsedel veckan ut för att fler ska få chansen att njuta.
Folkvettsexperten Magdalena Ribbing delgav oss något lite korvvett.

Deltagarna fick en presentpåse med korv från Gudruns, ”Stockholmare, Gourmetgrillare” och från Kronfågel ”Kycklingprinskorv”.
Korvakademien tackar sponsorerna för bidrag till Korvakademien 25 år

Arrangör: Korvakademien


MÅLTIDENS DAG

TORSDAG DEN 20 oktober. Måltidens Dag firades i år på
Fältöversten i Stockholm. Morotssoppa med kokosmjölk och gott bröd serverades. Stockholms Hotell- och Restaurangskola hade tillagat en fantastiskt god morotssoppa med kokosmjölk till alla besökares förtjusning.
Brödinstitutet informerade om det goda brödet.

Magdalena Ribbing talade om måltidens betydelse, Carl Jan Granqvist talade om urbildning kring måltiden.
Christina Möller informerade om Årets kokböcker.


BRASSERIET OPERAN

Beskriv BildenTISDAG DEN 11 OKTOBER
Vännerna välkomnades av krögaren Mats Broström till Brasseriet, en historiskt strålande och spektakulär Operamiljö.

Vännerna bjöds på en guldkantad måltid.
Middagen består av Chefs Choise, 4 mellanrätter, dvs 3 varma och dessert och ett väl komponerat vinpaket.

Vännerna var mycket nöjda med sin kväll och rekommenderar varmt övriga Vänner och gäster ett besök på Brasseriet.


SVAMP- OCH VINKVÄLL

MÅNDAG DEN 12 SEPTEMBER PÅ VINKÄLLAREN GRAPPE
Vännerna kom och fick träffa Pelle och Ingrid Holmberg samt Karsten Thurfjell
Pelle Holmberg, biologen, författaren, folkbildaren och den folkkäre experten på växter och vilda bär men framför allt uppmärksammad som svampexpert. Att få höra Pelle tala om svampskogen är en ynnest.
Ingrid Holmberg berättade om hur man tar hand om svampen i skogen, tillagningstider för svamp och mycket mera.
Karsten Thurfjell, kulturjournalist, vinkännare och producent på Sveriges Radio, presenterade på sitt charmerande sätt lämpliga vinförslag till svamprätter.

Härlig svampsoppa med tillbehör och dryck serverades. Vin eller alkoholfritt.


SPARRISFESTIVAL I KUNGSBACKA

Beskriv Bildenfirade vårens ankomst den 19 maj med den traditionella lustfyllda och smakrika sparrisfesten hos Tina och Antonio på Restaurang
Vi bjöds pä åter igen, en välkomst drink, den så uppskattade kejserliga drycken bubblande och spännande i sin hemlighet, sedan följdes vi in till en dignande buffé med en mångfald av löckerheter:
Smör, husets nybakade bröd, västerbottenost, kallrökt lax, hackat ägg, dillångad färskpotatis, löjromssmör, bayonneskinka, kallrökt svensk skinka, hollandaise, beurre blanc och främst tronar den nykokta VITA SPARRISEN, som fyllde hela salen med förväntansfulla dofter.
Till detta serverades ett glas Riesling, alternativt alkoholfritt måltiden avrundades denna vårafton med kaffe och kaka.


BRASSERI MAKALÖS

TISDAGEN DEN 17 MAJ på brasseri Makalös, Västra Trädgårdsgatan 11 samlades trettiotalet Vänner till en historiskt och gastronomiskt intressant afton. Makalös har funnits på plats knappt två år och redan blivit ett märke i den stockholmska krogvärlden. Miljön är fantastisk och synnerligen elegant med kontinental prägel.
Menyn var likaså ovanlig och elegant. Först sparris med lättrökt forellrom, rostade hasselnötter och handslagen hollandaise.
Varmrätten bestod av stilig helstekt rödtunga, en per person, med svartrötter och färsk potatis.
Till efterrätt bjöds en mazarinliknande kaka med rabarber- och lakritstouche.
Innan denna storslagna middag serverades hade ordförande Christina Möller hälsat välkommen, och vice ordförande Jan Sterner intervjuat en av ägarna, Yoan Adell, om ställets uppkomst: på innergården mellan två gamla hus skapades en tilltalande restaurang. Magdalena Ribbing berättade om det ursprungliga Makalös som var familjen De la Gardies ansenliga palats i en stor del av södra Kungsträdgården, i omedelbar närhet till Västra Trädgårdsgatan. Palatset Makalös uppfördes på mitten av 1600-talet och brann år 1825.


GALAPREMIÄR FÖR TORE WRETMAN-FILMEN

MÅNDAG DEN 9 MAJ var det galapremiär på biografen Sture på Birger Jarlsgatan.
Alla som köpt Hovtraktörens ABC-bok – Hasse Alfredsons unika hyllning till vännen Tore Wretman när han fyllde 70 år. välkomnades till förhandsvisning av dokumentärfilmen om Tore. De fick se filmen först av alla och dessutom bjöds pö lite bubblande dryck och tilltugg. Årets filmvisning för Wretmanvänner, även om filmen senare i maj visas i två avsnitt på SVT.


TORE WRETMAN

Toast SkagenLÖRDAG DEN 7 MAJ Minnet av Hans Lukulliska Höghet Hovtraktören Tore Wretman, 1916-2003 hedrades av Gastronomiska Akademien och GMV sekeldagen lördagen den 7 maj 2016
med minnesord av direktören i Gastronomiska Akademin, Peter Harryson, musik och kransnedläggning i Kungsholms kyrka.

Därefter serverades en Wretmansk lunch på Teatergrillen, Nybroplan med, champagne, Toast Skagen, Kåldolmar, Tores mazarin och därtill goda viner.
Ett festligt födelsekalas till Tore Wretmans minne.


ÅRSMÖTE

TISDAGEN DEN 26 APRIL På restaurang K-MÄRKT, Garnisonen, Karlavägen 100. Kvällen började med årsmötesförhandlingar ledda av vännen Sven Holmström. Christina Möller omvaldes som ordförande ytterligare 1 år. Övriga i styrelsen omvaldes.
Därefter introducerade delägaren och vinkyparen Jens Dolk Restaurang K-märkt. Jens Dolk berättade om konceptet med inköp av råvaror på natten till lögre priser. Allt för att uppfylla gästernas krav på ett lögt lunchpris. Gästerna väger sin tallrik och betalar efter vikt vilket resterar i mycket mindre svinn.

Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademins ledamot Stephan Rössner berättade om dagens viktiga måltider i Sverige och utomlands.

Den specialkomponerade måltiden presenterades av köksmästare Hanna Normark.

Middagen bestod av:

Sotad bifftartar med betor och gräslöksfårskost

Mandelpotatis- och ramslökssoppa

Torskrygg med vit sparris, äggkräm och brynt smär

Nobeldesserten 2015 Kaffe & Körsbär

Viner:
Doméne Wachau Riesling Selection, 2015, Wachau, Österrike
M de Minuty Rosé, 2015, Cótes de Provence, Frankrike

Till kaffet berättade Magdalena Ribbing om sin nyutkomna och helt nyskrivna bok ”Ribbings Etikett” med allt om hyfs och stil – och svarade på flera frågor! Boken – 400 sidor – fanns att köpa för specialpriset 200 kr.


KOCKEN PAUL SVENSSON HAR BLIVIT MED BIN

ONSDAG DEN 6 APRIL besökte Vännerna Paul Svenssons Restaurang på Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, Stockholm.
För snart ett år sedan inledde Paul Svensson ett samarbete med Svenska Bin. Den välkände TV-kocken och krögaren på Fotografiskas Restaurang tog sina första steg från total nybörjare till självständig biodlare. Lotta Fabricius som arbetat med biodling i 15 år i Kyrkhamn utanför Hässelby, väster om Stockholm, levererade bina hem till Paul. Lotta berättade om bin och svarade på frågor. Hur är det att odla bin? Klarar de sig på egen hand? Var skall bigården placeras?
Paul och Lotta bjöd Vännerna till en informativ och faktaspäckad kväll om bin och honung.
Vi avslutade kvällen med en ”honungsmältid” skapad för Vännerna av Paul Svensson.
Pauls honungsmeny:
Potatis, ramslök, yoghurt och lindblomshonung.
Beta , granost, bipollen och hallonhonung (torkade hallon)
Morot, maskros, honung, citron.
Honungsstekt anka och korianderfrö
Spetskål, hösthonung, lingon, oxmärg.
Te, gammeldagsmjölk, bovetehonung.


VÄNNERNA PÅ TOSO HOS STEFAN KARLSSON

TORSDAG DEN 17 mars Götaplatsen i Göteborg. Vi samlades i baren för en fördrink. Den japaninspirerade restaurangen TOSO är en tidlös flört med det asiatiska köket och dess kultur. Storleken på rätterna var anpassade för att passa in i en modern ”sharing måotid”. Varje rätt kom till bordet och delades av flera Vänner i väntan på att nästa rätt kom in. En minnesvärd måltid på en modern restaurang.


GASTRONOMISKA AKADEMINS BELÖNINGSFEST

LÖRDAGEN DEN 16 JANUARI 2016 Beskriv BildenI Svenska Läkaresällskapets vackra hus på Klara Östra Kyrkogata 10, alldeles nära Klara kyrka, hölls Gastronomiska Akademiens stiliga belöningslunch.

GMV ordnar denna tillstlälning och vår ordförande Christina Möller välkomnade. De sex utvalda emot sina diplom, guldpenna, silvermedalj och guldmedalj i en elegant ceremoni ledd av Akademiens direktör Stephan Rössner biträdd av Karsten Thurfjell.

Därefter följde en storståtlig lunch som inledes med mousserande vin och tre sorters läckra småsaker. Förrätten var en Karl Johanssvampsoppa med oststänger. Varmrätten med jumbosej med skaldjursbrässerade rotfrukter och rostad savojkål. Slutligen kaffe med praliner.

Vi tackande Köksmästare Mats Schöld och Vännernas organisation för ett förträffligt arrangemang!


PEPPARROTSFEST I KUNGSBACKA

TORSDAG DEN 21 JANUARI välkomnades Vännerna till en Pepparrotsafton i Pepparrotslandet.

Det var så trevligt förra gången så vi gjorde om besöket. Pepparrot är en fantastisk krydda som passar till det mesta.

Enligt tradition inledes med en Kejsargrogg på övre våningen och välkomnades av Tina Strandberg med personal!
Efter den så inmundigade vi ett antal olika rätter alla med inslag av pepparrot eller med pepparrot som tillbehör av olika slag, tillagade med omsorg av vår portugisiska maestro i köket, Antonio! Som med varm entusiasm vägledde oss i alla smaker som fanns.

I år serverades vi en ny spännande pepparotsvariant, det hör ju till, kaffet serverades med ett utsökt bakverk.
Menyn var:
Kejsargrogg
Grönkål o pepparrotsoppa i litet glas
Liten roscanape med rökt lax o pepparrotsgrädde
Hjortfransyska med rödvinssås , pepparotslingon o rostade rotfrukter
Pepparrotsmousse med basilika
Kaffe
Till maten serverades vi bröd och ett glas vin.[