Aktiviteter 2015

STARKVINSPROVNING PÅ GRAPPE

TISDAG DEN 1 DECEMBER samlades Vännerna på Vinkällaren Grappe. Carl Jan Granqvist och Niklas Berqvist guidade oss genom starkvinernas komplexa värld. Vi fick löra oss spännande fakta om sherry, portvin och madeira. Till starkvinet åt vi passande ostar bl.a. från Jurss Mejeri. En allt igenom trevlig kväll med många goda tips på trevliga julklappar med starkvin och ost.


EN MÅLTIDSUPPLEVELSE PÅ RESTAURANG BHOGA

! ONSDAG DEN 25 NOVEMBER, träffades göteborgsvännerna på Restaurang Bhoga.Menyn var fantastiskt välsmakande och bestod av :

Mousserande
Aphros, Vinho Verde, Brut Reserva 2012, Portugal

Krabba
Pepparotsnö, dill, amandinepotatis
Aphros 10, 2014, Loureiro,
Vinho Verde, Portugal

Grillat lamm från Bitterna
Svarta bönor, fermenterade plommon och svartköl
Petti Rosso, Campio di Fonterenza,
Toscana, Italien


FUN DINING PÅ BURGER & LOBSTER

ONSDAG DEN 18 NOVEMBER träffades vi på Burger & Lobster, mästerkrögaren Pontus Frithiofs nya krog på Norrlandsgatan 33

Är det över huvud taget möjligt att äta middag med Vännerna på ett hamburgerställe, undrade säkert en och annan läsare av senaste medlemsbrevet.
Det något överraskande svaret är: Ja, det är det faktiskt. När man får hummer också. Plus champagne. Och ett alldeles personligt möte med storhummern Natalie en storlek på hummer som kan beställas.

Vi samlades för kvällens speciella middag den 18 november i chambre separé och högg in på välkomstchampagnen och läckra lobster rolls. Sen blev det middag med både hummer och burgare. Vad annars? Och förstås en läcker dessert som avslutning.
Vännernas upplevelse av kvällen var generösa och goda portioner.


TEATERGRILLEN – GASTRONOMISK KALENDER 2016

Åh vilken glad stämning som uppstod på fina gamla Teatergrillen den 16 oktober på eftermiddagen när nya Gastronomisk kalender presenterades! Det var alldeles fullt i hela den klassiska krogen som bör Tore Wretmans arv; så är också den nya boken ägnad minnet av den store hovtraktören som föddes år 1916. Teatergrillen serverade tre eleganta kanapéer, en Skagen förstås, en med en guldgul skiva beta med pepparrotscréme och en med anklever och fikon, varefter bjöds ljuvliga små perfekta Wallenbergare, med urgoda tillbehör: potatismos, brynt smör, lingon och gröna ärter.
GMV:s ordförande Christina Möller välkomnade varefter vidtog intervjuer och samtal med några av de viktiga personerna i kalendern. Teatergrillen ingår i Svenska Brasserier tillsammans med Riche, Sturehof, Luzette och Brillo och PG Nilsson som är företagets grundare, berättade om sin matfilosofi och sina krogar. Hans favoriträtt är strömming från närområdet – det skulle Tore Wretman också kunnat välja. Karsten Thurfjell gav oss tio texter om Tore, och intervjuade krögargiganterna Örjan Klein och Gunnar Forssell som båda arbetat med Tore Wretman. Bokens förläggare Trygve Carlsson förklarade sin glädje över att ha givit ut Gastronomisk kalender för andra året i rad, och berömde verket.


GRÖNSAKER I TIDEN

MÅNDAG DEN 21 SEPTEMBER besökte Vännerna Sorunda Grönsakshall, Elektravägen 15, Hägersten.
Hörliga professionella grönsakshandlare tog emot oss där marknadsdirektör Peter Frohm, fd köksmästare på Grand Hotel och mottagare av Gastronomiska Akademins guldmedalj 2006, var på annan plats. De berättade om Grönsakshallens historia. Därefter vandrade vi runt och fick uppleva det underbara sortimentet från hela världen,mycket lokalodlat och annat ytterst exotiskt! Grönsaker, frukter, svampar och mycket, mycket mera. Sorunda levererar varor till Stockholms yppersta krogar som är mycket krävande när det gäller råvarorna, inte minst grönsaker.
Därefter smakade vi på unika ostar och fantastiskt välsmakande skinkprodukter. Alla Vänner var euforiska.


VÄNNERNAS RESA TILL SÖRMLAND

Onsdag den 2 och torsdag den 3 september

Vi reste till Gastronomiska Akademiens belöningsmottagare i Sörmland och Västmanland.

Avresa gick från Stockholm på morgonen kl. 08.00 till Saltå Kvarn. Kvarnen har malt biodynamisk spannmål sedan 1964. Nu mals ekologiskt mjöl och det tillverkas ekologiska flingor. Intill den stora kvarnen finns en butik med Saltås biodynamiska och ekologiska varor bröd, mjöl, musli och mycket mer.

Därefter besökte vi Kerstin och Claes Jurss och Jurss mejeri i Flen. Mejeriet tillverkar exklusiv ost på ekologisk mjölk från sörmländska gårdar.Paret presenterade bland annat Sörmlands ädel, Linnåa, granbarksost och änglundaost

Vi hälsade på Mona Hultström på Fors Säteri i Floda, Katrineholm. Mona berättade om sin grisfarm och sin prisbelönade lufttorkade skinka. Hos Mona åt vi medhavd lunch och Mona bjöd oss sin underbara skinka.

Övernattning skedde hos familjen Öström på Dufweholms Herrgård i Katrineholm. Fredrik Öström berättade om Herrgårdens historia och hur familjen driver den i dag. På kvällen åt Vännerna en tre- rätters middag med närproducerade råvaror. Palsternackssoppa med picklad rödlåk, flankstek rostade rotfrukter, chokladterinne.

Efter frukost på Dufweholm ställde vi kosan till Jenny Lundgren på prisbelönta Hagby Gård. Jenny driver småskalig produktion och tillhandahåller kvalitetsprodukter nära konsumenten. Hennes produktion omfattar kyckling, kalkon, gås, anka, ungtupp och viltfåglar.

Lunchen intog vi på den nya Saluhallen i Västerås. Slaktar-Bosse Masser välkomnade oss och informerar om Saluhallens tillblivelse och affärsidé. Vännerna gjorde en runda bland alla fantastiska små butiker med närproducerade råvaror och passionerade butiksägare.
.
Vårt sista besök blev på Ängsö Fisk i Västerås. Per och Pauline Vidlund tog emot oss och berättar om alla fiskar i Mälaren, gös, gädda, abborre och siklöja Per har av eget intresse alltid försökt att utveckla fiskemetoder och hantering för att ingen fisk ska ta skada.

Resan till Gastronomiska Akademiens pristagare var mycket uppskattad av deltagarna.


ÄKTA KOREANSK MAT

TISDAG DEN 19 MAJ, en regnig dag, besökte Vännerna Ambassadörs paret Son Sung-hwan på Syd-Koreas ambassad, Laboratoriegatan 10, Efter de lyckosamma besöken på Finlands, Norges och Frankrikes ambassader vändes nu vår smakriktning österut. Vi fick bekanta oss med den koreanska maten. Vi fick uppleva Korean Food Night ”Five Colors & Five Tystes”. Journalisten Jens Linder kåserade om maten i Korea och presenterade sin nya kokbok ”Jens Linder i Korea” Några exempel på rätter som serverades var, Bulgogi, Cabbage Kimchi, Mung Beean Jelly Sallad, Honey Cookie och Gingseng Teea. Till buffén serverades traditionellt risvin, Korean Rice Wine.
Kvällen avslutades med en musikalisk underhållning som innehöll bland annat koreansk folkmusik.
En fantastisk måltidsupplevelse och en i alla delar minnesvärd kväll trots regnet.


SPARRISFESTIVAL I KUNGSBACKA

ONSDAG DEN 13 MAJ firarde Göteborgsvännerna vårens ankomst med den traditionella lustfyllda och smakrika sparrisfesten hos Tina och Antonio på Restaurang Storgatan 1.
Vi bjöds åter igen på en välkomst drink, den så uppskattade kejserliga drycken bubblande och spännande i sin hemlighet, sedan följdes vi in till en dignande buffé med en mångfald av läckerheter:
Smör, husets nybakade bröd, västerbottensost, kallrökt lax, hackat ägg, dillångad färskpotatis, löjromssmör, bayonneskinka, kallrökt svensk skinka, hollandaise, beurre blanc och främst tronar den nykokta VITA SPARRISEN, som fyllde hela salen med förvåntansfulla dofter.
Till detta serverades ett glas Riesling, alternativt alkoholfritt. Måltiden avrundades denna vårafton med kaffe och kaka.


ÅRSMÖTE

ONSDAG DEN 22 APRIL skedde Vännernas årsmöte på Pontus Frithiofs nya restaurang ”Pontus in the Park”, Englundavägen 7, Sundbyberg.

När vi talar om riktigt bra restauranger är ett väl beprövat begrepp ” bl a av Guide Michelin ” att den är värd en omväg eller till och med en resa.
Detta gällde i hög grad även vårt årsmöte.

Denna viktiga samling för Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner ägde i år rum på Pontus In The Park i Solna. Ja, du läste rätt: Solna. Och då närmare bestämt Solna Business Park.
Adressen är Englundavägen 7, 171 41 Solna.

På vår årsmötesmeny (buffé) bjöds: Vitello tonnato med italiensk kalv och tonfiskdressing, Parmaskinka, rostade pinjenätter och rucola, Vårprimörer med riven sveciakräm, Bistromixsallad med dijonsenapsvinaigrette, Tomatsallad Caprese med rödlök, basilika och pistou, Sallad á la Greque, grillade grönsaker, kapris, oliver och fetaost, Varmrökt lax med nobisdressing, Surdegslimpa med smör och färskost, Brie och Manchego samt Rabarberpaj med lättvispad vaniljgrädde.


KYCKLINGKVÄLL

ONSDAG DEN 18 MARS, Träffades vi på LRF huset, Franzengatan 6. Stockholm. Svensk Fågels vd Maria Donis informerade oss om märkning för svensk producerad kyckling och utbudet av ekologiska kycklingar. Vi fick kunskap om allt från fågelinfluensa till konsumtionssiffror och framtidsutsikter för branschen. Vi fick lyssna, fråga och njut av en god kycklingbuffé.


SVENSKA VÄRPHÖNS BLIR GODA OCH NYTTIGA

TORSDAG DEN 5 MARS träffades Vännerna på Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Slakthusområdet, Johanneshov. Äntligen svenska ekologiska hönsprodukter! Skandinavien Organics tar hand om prima svenska värphöns och förädlar dem till underbart goda nyttiga och prisvärda ekologiska produkter. VD Nils Wetterlind informerade oss om det goda ekologiska fågelköttet vi saknat. Under kvällen fickr vi tillfälle att besöka fabriken som ligger alldels intill Restaurangakademien. Kvällen avslutades med en provsmakning av ekologiska buljonger, köttbullar och vårrullar med underbar hönsfärsblandning, mums fili babba som Restaurangakademins kockar Magnus och Julius tillagat.
Ett fantastiskt trevligt evenemang som ni som inte var där verkligen missade!!


SK – MAT OCH MÄNNISKOR I GÖTEBORG

TISDAG DEN 24 FEBRUARI. Vännerna besökte vår välkända kock Stefan Karlsson där vi trakterades en tre rätters meny. Inledningsvis bjöds vi på mousserande vin och en presentation av Stefan. Han berättade om sig själv och hans krogars lyckosamma utveckling.


OSTFESTIVALEN

SÖNDAG DEN 15 FEBRUARI Inbjöds Vännerna till en specialprovning av ost och vin på Nordiska museet med traktör Gunnar Forssell i museets lilla matsal. Efter provningen åt vi god lunch och vin i lilla matsalen. Därefter fick Vännerna fritt deltaga i Ostfestivalens övriga program.


PEPPARROTSFEST I KUNGSBACKA

Vill bara så gärna informera om och referera till Göteborgs vännernas trevliga afton på Storgatan 1 den 7 januari, där vi var en mindre skara än tidigare, men ändå 21 församlade, fick avnjuta en välsmakande meny, som inför detta året trakterades oss i ny skepnad, med nytt koncept komponerat av Kökschef Antonio
Vi samlades kl:18 på övervåningen i den vackra byggnaden och bjöds på den traditionella Kejsargroggen á la Lars Thelén och en tillhörande kryddig smördegskrutong

Det blev inte buffé, som några av vännerna tyvärr saknade, utan istället presenterades menyn på åtföljande fem tallrikar, som inleddes med kallrökt lax, pepparrotsgrädde och räkor, sedan följde husets färskost med pepparrot på pumpernickel med löjrom, vidare en perfekt ångad torskrygg med skirat smör och pepparrot och avslutningsvis en förträffligt god pepparrots panacotta med blåbär och kaffe
Som dryck till de goda smakerna passade en god Sauvignon ur husets källare alldeles utmärkt.
Vi avslutade aftonen med lite info om kommande aktiviteter, närmast en kväll hos Stefan Karlsson Mat & Människor, tisdagen den 24 februari
Vi saknade alla vår underbara vän Lena Reimertz under denna afton, men hon avböjde vänligt deltagande i sista stund och kommer säkert med stor glädje delta den i de kommande träffar.
Sven Forssell


BELÖNINGSFEST PÅ RIDDARHUSET

Söndagen var kall och solig den 19 januari när hundratalet gäster fyllde Riddarhuset, det sköna privatpalats som svensk adel äger, och där Gastronomiska Akademiens belöningsutdelning och lunch hölls för sjunde året i rad.

GMV ordnar denna tillställning och vår ordförande Christina Möller välkomnade. Magdalena Ribbing berättade om Riddarhusets historia i Riddarhussalen som är adelns sammanträdeslokal en trappa upp. Där tog de sex utvalda emot sina diplom, guldpenna, silvermedalj och guldmedalj i en elegant ceremoni ledd av Akademiens direktör Stephan Rössner biträdd av Karsten Thurfjell.

Lunchen i Lantmarskalkssalen på nedre våningen lagades i regi av Cibo et Poto i Riddarhusets eget kök och bjöd på en liten förrätt med hembakat bröd följd av fin majskycklingsbröst med Marsalasås och potatisbakelse Kalaset avslutades med Chokladfabrikens läckra små chokladbakelser till kaffet.