Aktiviteter

Anmälan görs under respektive aktivitet på nätet, e-post eller telefon till kansliet. Anmälan är giltig först när avgiften har betalats. Varje aktivitet har begränsat antal deltagare och därför gäller turordning efter inkommen betalning.

Anmälan sker senast en vecka innan aktuell aktivitet.

Så här gör du: Klicka på Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner. Klicka på aktiviteter, scrolla ner till önskad aktivitet, klicka för anmälan genom att fylla i ditt medlemsnummer och postnummer, samt eventuella uppgifter om matallergier eller annat i meddelanderutan. Välj betalningssätt, betala och få direkt betalningsbekräftelse.
För icke medlem är det viktigt att på samma sida, nedre delen fylla i namn och adressuppgifter.

Du kan också betala till Vännernas bankgiro 5727-8335 efter kontakt med kansliet vannerna@telia.com eller 070-283 33 77 under kansliets telefontid.


PEPPARROTSFESTIVAL I KUNGSBACKA

TORSDAG DEN 11 JANUARI är tyvärr inställd. Vi återkommer med nytt datum!

 


VÄSTERBOTTENSVECKOR PÅ GRAND HOTEL

FREDAG DEN 19 JANUARI – SÖNDAG DEN 11 FEBRUARI
Från 19 januari till 11 februari står buffen uppdukad med exklusiva rätter tillagade av råvaror från Västerbotten.
Vardagar 18.00-22.00 lördagar och söndagar 13.00-16.00 och 18.00-22.00

Västerbottensveckorna på Grand Hotels Veranda genomförs för 28:e året.

Ella Nilsson, matambassadör och sedan 1 år tillbaka Hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet, är värdinna och lotsar oss igenom de 43 rätterna.

Vid ankomst meddelar Du Hovmästaren att Du är medlem i Gastronomiska Akademiens Vänner, och då bjuds Du en gratis fördrink.

Pris: 585 kr.

Bordsbeställning på Grands Veranda tel. 08 679 35 86


GASTRONOMISKA AKADEMIENS BELÖNINGSFEST

SÖNDAG DEN 21 JANUARI 2018 KL 12.00. Riddarhuset, Stockholm
Gastronomiska Akademiens eftertraktade belöningar – guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och diplom – delas ut i närvaro av Akademiens ledamöter i den vackra Riddarhussalen kl. 12 söndagen den 21 januari. Adress Riddarhustorget.

Dagen inleds med att Oscar Langenskiöld berättar om Riddarhussalen.
Att beskåda ceremonin är gratis men anmälan är nödvändig. Efter ceremonin följer en lunch för de som vill, i Lantmarskalkssalen: Ljummen fasanpaté med tillbehör och lingonparfait till efterrätt. Kaffe och chokladpralin serveras i Sällskapsvåningen. 550 kr inklusive ett glas vin. Gäster betalar 650 kr. Anmälan och betalning görs till kansliet.

Max antalet deltagare: 70

Klicka här för anmälan


ÄKTA RÖK

Exklusivt studiebesök hos Lasse Schönemyr
med provsmakning av Äkta rök och Vegme

TORSDAG DEN 15 FEBRUARI Kl. 14.OO är Vännerna välkomna till familjen Schönemyrs Smaklabb på Ingarö. Det är Schönemyr som utvecklat de unika produkterna Äkta Rök och Vegme, som väckt stort intresse och fått många lovord bland många av Sveriges främsta kockar. Enda haken är att Smaklabbet bara har plats för 20 personer. Förs till kvarn med anmälan således.
Så här ser programmet ut den 15/2:

14.00 Vi anländer till Vegme Smaklabb på Ingarö, beläget på en klipphylla 25 meter över havet. Presentation ute på trädäck av innovationerna bakom Äkta Rök-konceptet, hur man extraherar havsalger från saltstänkta Kosteröarna utanför Strömstad i Bohuslän och skapar Seamami som idag används av Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci och Melker Andersson samt i kommande Vegmeprodukter. Tänk på varma kläder då den vintriga havsluften kan ge sig rejält till känna på klipphyllan.

14.30 Välkomna in i värmen i Vegme Smaklabb, tillika familjen Schönemyrs hem. Det är här alla matinnovationer har sin början och utvecklas under i stort sett dygnets alla timmar. Det är skaparlust kombinerat med nyfikenhet som är främsta ingredienserna tillsammans med en vidunderlig havsutsikt, enligt Lasse, som är matfamiljen Schönemyrs och Smaklabbets Primus Motor.
Vi får uppleva:

  • Vad är Vegmes utbud, vision och mål? Kort om Vegmes struktur och ägare.
  • Vegmes relation till Charlotte Kalla, Gunhild A Stordalen och en rad stjärnkockar.
  • Buffé med kalla och varma Vegmerätter avnjutes under lättsamt mingel. Öl, vin o vatten serveras. Och kaffe.

Så här kommer vi dit. Buss 430X går direkt från Slussen till Återlöga på Ingarö, där någon från familjen Schönemyr möter upp vid bushållplatsen.Gemensam promenad ca 900 m till Östra Strandvägen 11, där Vegme Smaklabb är beläget.

OBS! Endast 20 platser!
Pris: 300 kr. Endast för medlemmar
Välkommen till en mycket speciell gastronomisk upplevelse!

Klicka här för anmälan


KORVFESTIVALEN

LÖRDAG DEN 10 OCH SÖNDAG DEN 11 MARS blir det en högtidshelg för alla korvälskare. Då hålls en ny Korvfestival, nu även med mikrobryggerier.

Platsen är NackaStrandsMässan i Stockholm. Korvakademien hoppas på nytt besöksrekord. Du kommer att kunna smaka på korv från hela världen, lära mer om korv, korvtillverkning, öltillverkning och självklart köpa hem dina favoritkorvar.

Som medlem i Vännerna kan du köpa entrébiljett för 100 kr/person (värde 135 kr inkl. moms), kontakta Sören Lundström på tel. 070-636 96 20 eller e-post: soren@korvfestivalen.se

Besök Korvfestivalens hemsida: www.korvfestivalen.se för mer information


FUN DINING PÅ ETT RIKTIGT KUL STÄLLE!

TISDAG DEN 20 MARS KL. 18.00 Vi fortsätter vår strävan att hitta nya restauranger med överraskande meny och på lite udda adresser dit ni, kära medlemmar, inte hittar så lätt. För en god och mycket trevlig måltidsupplevelse – det kallar vi Fun dining. Klart roligare än Fine dining, även om det ena naturligtvis inte utesluter det andra.

På lättillgänglig plats mitt i Stockholm besöker vi en för de flesta ännu okänd restaurang, där vi bjuds ett alldeles speciellt mat- och dryckkoncept, signerat en av Stockholms (för att inte säga Sveriges) vassaste kockar och krögare. Mer säger vi inte om det just nu. Också kul.

Räkna med en välkomstdrink och en meny på fyra mindre rätter för runt en mycket anständig femhundring. Den exakta kostnaden återkommer vi med när bokningen är klar. Originellt dryckespaket tillkommer. Mer info på hemsidan efter nyår, när bokningen öppnar.

Till dess utlyser vi en tävling bland er som vill komma. Gissa krogen och vinn en extra härlig drink den 20 mars. Också väldigt kul. Ledtråd: Du behöver inte betala med utländsk valuta! Maila ditt tips senast 31/12 till jan.sterner@me.com Första rätta svaret vinner, eller så blir det lottdragning. Vi får se. Kul!

 


GEORGIENS AMBASSAD

ONSDAG DEN 25 APRIL KL.18.00. Georgiens ambassad, Karlavägen 60, 2 tr.

Följ med på en gastronomisk resa till Georgien. Vi kommer att få uppleva allt från det traditionella georgiska köket och dess viner.

Georgien brukar pekas ut som en av de platser där man först odlade och kultiverade vin för omkring 8000 år sedan. Men i modern tid har Georgien varit mer eller mindre bortglömt som vinnation här i väst.Landet försåg visserligen Sovjetunionen med mängder av massproducerat vin men det var först efter unionens upplösning och samarbeten över gränserna som det började röra på sig.

Ambassadör Malkhas Kakabadze hälsar oss varmt välkomna.
Fil.dr. Ulrika Söderlind berättar om ”Georgiens mat och vin”
Sällskapet Georgiens Vänners ordförande Sven Holmström talar om ”Måltidens betydelse för en fredlig samvaro”.
Kvällen avslutas med en georgisk buffé och georgiska viner.

Max antal deltagare: 50. Endast för medlemmar
Pris: 450 kr. per person.

Klicka här för din anmälan


ÅRSMÖTE

ONSDAG DEN 15 MAJ

I kommande medlemsbrev informerar vi om plats för mötet.

 

 


 

VÅRRESA TILL HALLAND

Gastronomiska och Måltidsakademiens Vänner reser till Halland månadsskiftet maj/juni

Vi återkommer med mer information om program och exakt pris i kommande medlemsbrev.

 

 

 


LÖRDAGSPROVNINGAR På VINKÄLLAREN GRAPPE

Vinkällaren Grappe tillsammans med Vinsällskapet Druvan erbjuder vinprovningar som under vinter och våren arrangeras lördagar på Grevgatan 5. Provningarna startar klockan 14.00 och pågår cirka 1-1,5 timme. Bjud gärna med vinintresserade vänner! Vännerna har 50 kr rabatt, faktureras vid anmälan. Anmälan är bindande och sker via e-post info@vinsallskapetdruvan.se senast onsdag samma vecka. Uppge att du är medlem i Vännerna.
För ytterligare information www.vinsallskapetdruvan.se

OBS! Anmälan skall inte göras till Vännernas kansli