Aktiviteter

Anmälan görs under respektive aktivitet på nätet, e-post eller telefon till kansliet. Anmälan är giltig först när avgiften har betalats. Varje aktivitet har begränsat antal deltagare och därför gäller turordning efter inkommen betalning.

Anmälan sker senast en vecka innan aktuell aktivitet.

Så här gör du: Klicka på Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner. Klicka på aktiviteter, scrolla ner till önskad aktivitet, klicka för anmälan genom att fylla i ditt medlemsnummer och postnummer, samt eventuella uppgifter om matallergier eller annat i meddelanderutan. Välj betalningssätt, betala och få direkt betalningsbekräftelse.
För icke medlem är det viktigt att på samma sida, nedre delen fylla i namn och adressuppgifter.

Du kan också betala till Vännernas bankgiro 5727-8335 efter kontakt med kansliet vannerna@telia.com eller 070-283 33 77 under kansliets telefontid.


KLASSISK POTATISKVÄLL

TISDAG DEN 26 SEPTEMBER KL. 18.00 PÅ VINKÄLLAREN GRAPPE

Då kommer Bitte Persson från Larsviken att prata potatis och Carl Jan Granqvist att prata dryck på Vinkällaren Grappe.

”Potatis är vår passion!” säger personalen på Larsviken, där man har en samling av ca 550 sorters potatis. Utöver att odla och prova gamla och nya sorter tar man fram och säljer sättpotatis av olika slag, både i butik och över nätet. I Larsvikens Chipseri har man dessutom förädlat en del av potatisen och rotfrukterna till Larssons Chips. Den mest spektakulära varianten är den med lakrits, som Akademien och Vännerna fick provsmaka vid belöningsfesten förra året.

Det är därför inte så konstigt att just Larsviken belönades med ett diplom av Gastronomiska Akademien 2016. Nu är det dags för Vännerna att få höra lite mer om denna odling samt även få tillfälle att provsmaka potatisrätter med tillhörande dryck.
Pris för medlem 300 kr, gäst 400 kr.
Max antal personer 50
Anmälan senast den 19 september

Klicka här för anmälan


BLAXTA VINGÅRD GÄSTAR VINKÄLLAREN GRAPPE

ONSDAG DEN 4:e OKTOBER kl. 18.00 – ca 22.00
Vinmakaren och kocken Göran Amnegård från Blaxsta Vingård i Sörmland kommer på besök.
I samband med denna välsmakande middag kommer Du få en bild av hur det varit att etablera en vingård i Sverige och hur Göran under sjutton års tid ständigt arbetat för att anpassa sig efter vårt lands förutsättningar.
Du kommer att få prova Görans viner,  däribland den prisbelönta Vidal Ice Wine 2009, till en skräddarsydd meny.

Följande meny kommer att serveras:
Fjällröding tartar med löjrom, karljohanssvamp och vaktelägg
Blaxsta Chardonnay Barrique 2013

Äppelbarksbrässerat lamm från Blaxsta med höstprimörer, kastanjer och äppelmustreduktion
Blaxsta Merlot prestige 2013

En selektion av svenska ostar
Rosehip Icewine

Chokladganache med älgmjölkscrème, färska hösthallon och Blaxsta lönnsirap
Vidal Ice Wine 2009

Välkommen till en helkväll med svenskt vin!

Kostnad: 1050 kr för både vin och mat
Anmälan är bindande och antalet platser för Vännerna 10.
Anmälan senast den 27 september

Klicka här för anmälan


 

RESTAURANG HANTVERKET

TISDAG DEN 10 OKTOBER KL. 18.00
Fun dining kräver, liksom fine dining, ett ädelt hantverk vid spisen. Men är förstås betydligt roligare. Och många gånger mer prisvärt
För ett ädelt hantverk och rutinerade mathantverkare går vi naturligtvis till Restaurang Hantverket på Sturegatan 15 mitt i stan. Hantverket drivs av hyllade och prisbelönte mästerkocken Stefan Ekengren, senast känd för sina fantastiska och vida omtalade insatser som kökschef på Görvälns Slott.
Numera bestämmer han själv över hela konceptet Hantverket. Så här beskriver han det:

” Vi vill att mat, inredning och hela upplevelsen andas det fina hantverket. Det är det vi lever för: att laga god mat lagad från grunden med hjärta, själ, handgripligen med våra flinka händer, precis som alla riktiga hantverkare jobbar.
Kan det bli ärligare än så? Knappast. Så varmt välkomna till Hantverket på en härlig middag, som Stefan komponerar speciellt för Vännerna. Minst 3 rätter och kanske något extra.

Pris för medlem 495 kr, gäst 595 kr. Väl valda drycker tillkommer och betalas på plats.
Max antal personer 50
Anmälan senast den 3 oktober

Klicka här för anmälan


GASTRONOMISKA FORSKARE

TISDAG DEN 17 OKTOBER KL. 17.00. DROTTNINGGATAN 95 B
I flera år har Vännerna haft förmånen att få träffa gastronomiska forskare på Kungl. Skogs- & Lantbruksakademien. I år har tre forskare erhållit stipendier från Gastronomiska Akademiens Stiftelse. Alla gör korta populära redovisningar om sin forskning. Följande ämnen kommer att presenteras för Vännerna:
– Äta eller rata? Debatten om nötköttets kvalitet och ätbarhet under boskapspeståren i 1700-talets Sverige av historiker FD Johanna Widenberg, SLU.
–  Vilda bär i svensk mattradition från medeltiden till 1700-talet av arkeobotaniker, FD Jens Heimdahl, Statens historiska museer i Stockholm.
– Barndomens gastronomiska innehåll och gränser av FD Johanna Sjöberg, Inst för kultur och kommunikation, Linköpings universitet.

Efter föreläsningarna avslutar vi med en lätt måltid i KSLA, s vackra källarvalv,
Pris för medlem: 250 kr, gäst 350 kr.
Anmälan senast den 10 oktober.
Max antal personer 50

Klicka här för anmälan


RESTAURANG NATUR

TORSDAG DEN 19 OKTOBER KL. 17.45.  GEIJERSGATAN 12 GÖTEBORG
Vännerna i Göteborg besöker Restaurang Natur, en restaurang med ekologi och närodlat i fokus både i mat och dryck, helt i tidens anda.
Maten är smakrik och vackert upplagd. Måltiderna är utsökt komponerade av den mycket kompetenta personalen.
Vänner kommer att äta ”Kockens val”, en trerättersmeny,  475 kr för medlemmar, gäster 575 kr.

Ett rekommenderat vinpaket kostar 370 kr/person.
Spännande ölsorter och alkoholfria alternativ finns.
Anmälan senast 12 oktober
Max antal personer 12

Klicka här för anmälan


MÅLTIDENS DAG

TORSDAG DEN 19 OKTOBER KL.11.00 – 14.00.
Måltidens Dag firar vi i år I KATARINA KYRKA.
i Stockholm. Måltidens Dagssoppa med bröd kommer att serveras.

Måltidsakademiens ledamöter kommer att tala över ämnet måltid.

Välkomna att fira Måltidens Dag!

 


STHLM FOOD & WINE

STOCKHOLM DEN 9-12 NOVEMBER, STOCKHOLMSMÄSSAN
Nordens största konsumentmässa för mat, dryck och köksutrustning. Mässan för alla som gillar att laga och äta mat, botanisera bland köksredskap, läsa de senaste kokböckerna och få inspiration av kända scenkockar.

I år firar Kockarnas Krog 10 år på Nordens största mässa för mat & dryck och man har bjudit in ett antal olika kockar som bjuder på ett par-tre rätter var till den specialkomponerade menyn, varav en internationell Guest chef of honour. Kul är att det är 50/50 män och kvinnor även om det inte var en förutsättning utan snarare att ge besökarna vad de frågar efter
I våra undersökningar vill man se mera vegetariskt, mera internationellt men det finns även önskemål om duktiga kvinnliga kockar, så årets upplaga blir ett utmärkt 10 årsfirande med kockarna:
Nina Compton – International guest chef of honour, verksam i New Orleans med ursprung från St Lucia
Maximillian Lundin – vegan kock
Titti Qvarnström – Michelin kock från Malmö
Fredrik Eriksson – TV kock, Årets Kock samt ägare av Långbro Värdshus

Kockarnas Krog sätts upp i samråd med Fredrik Eriksson, kreativ ledare och menyn blir en typ av food court med delar av var och ens personlighet.

Stockholmsmässan erbjuder Vännerna 20 st. fribiljetter.

Anmälan till: moller.christina43@gmail.com. Först till kvarn !!!

 


GÅSAMIDDAG

TISDAG DEN 14 NOVEMBER kl.18.00 – 22.00 på Vinkällaren Grappe.
Stefan Holmström är en av Sveriges mest välrenommerade och kända kockar. Han har arbetat bland annat hos Restaurant Michel Rostang i Frankrike, med två stjärnor i Guide Michelin.
Stefan Holmström har dessutom lagat mat till bland annat USA:s president, Sveriges kungapar och Frank Zappa.
Som 23-åring blev Stefan Sveriges yngste kökschef på Hotel Eggers i Göteborg. Dock blev det en kort sejour då han rekryterades som kökschef till Restaurang Johanna, där han arbetade tillsammans med Leif Mannerström.
1979 flyttade Stefan till Halland där han drev Simlångsdalens Gästgifvaregård. Nyårsdagen 1983 öppnades Restaurangen Stefan Holmström i Halmstad. Restaurangen blev under lång tid rankad topp tio i tidskriften Gourmets lista (sedemera White Guide)
1999 flyttade Stefan verksamheten till Mahults Herrgård i Simlångsdalen.

Sedan 2013 driver han l’Ecurie på Lynga gård i Falkenberg.
Stefan Holmström bjuder på en uppdaterad variant av en klassisk gåsamiddag.
Följande rätter kommer att serveras:
Till fördrinken serveras en gåsrilette på smörstekt brioche, som dryck föreslås en utvecklad eller mogen champagne.

Till förrätt serveras svartsoppa med kråspastej och hemlagad ”gåskorv i nackaskinnet”. Till denna håller man sig med fördel till de traditionella dryckeskombinationerna, antingen en torr Sherry (förslagsvis en vällagrad Palo Cortado) eller en Sercial Madeira.

Varmrätten är traditionell gås med rödkål, brysselkål och smörstekt potatis. Här brukar alternativen vara en elegantare Châteauneuf-du-Pape (gärna med mycket grenache) eller en fylligare och mognadsavrundad röd bourgogne.
Mindre traditionellt men mycket gott är fylliga och kraftfulla vita viner med mognad och möjligen ett visst inslag av ek. Exempelvis grüner veltliner, Jurançon Sec eller vit Hermitage.

Avslutningsvis serveras skånsk äppelkaka på kavring med vaniljsås. Traditionellt serverar många portvin till. Förslagsvis 10- till 20-årig Tawny eller Colheita Port. Andra goda alternativ är en utvecklad Sauternes, Tokaj eller en sötsyrlig Malvazia/Malmsey Madeira.

Vänner och gäster tar med sig egen dryck eventuellt enligt de ovan beskrivna förslagen
För att kunna hjälpa till med förberedelser av kvällens drycker ber vi Dig lämna in flaskorna senast lördag den 11 november till Vinkällaren Grappe.

Pris för medlem: 995 kr, gäst 1 250 kr
Anmälan senast den 7 november
Max antal personer 30

Klicka här för anmälan


GASTRONOMISK KALENDER 2018

MÅNDAG DEN 20 NOVEMBER KL 15.00 på Carlssons Förlag, Stora Nygatan 31, Stockholm
Nya utgåvan av Gastronomisk kalender presenteras, den femtioåttonde i ordningen! Årets tema är Mat som mode. Du kommer under eftermiddagen att få lyssna på några av de intressanta författarna i årets Kalender.
Detta är en bok att njuta av och att ge bort! Och samla på förstås! Förtäring med dryck kostar för medlem 150 kr, gäster 200 kr.

Max antal deltagare 50.
Anmälan senast den 13 november

Utöver medlemsexet som kan hämtas vid detta tillfälle säljs kalendern till superpriset 150 kr denna dag. Passa på!

Klicka här för anmälan


VIKINGALIV & GLÖD

TORSDAG DEN 30 NOVEMBER kl. 18.00 besöker vi Vikingaliv & Restaurangen Glöd på Djurgården.
Vikingaliv vilar på historiska fakta kombinerat med de allra senaste rönen om vikingarnas historia. Vikingaliv kommer definitivt att vidga din syn på vikingatiden och väcka nya frågor om vårt skandinaviska förflutna. Hur kunde skapandet av ”myt-vikingen” på 1800-talet, påverka dagens bild av vikingarna? Som besökare kommer du även att fängslas av en resa tillsammans med våra vikingar.

Glöd är museets restaurang med utsikt över vattnet vid Vasahamnen, har ett av stans bästa lägen. Fokus ligger på kvalitet, vällagat och välkomnande i en nordisk känsla, både gällande mat och inredning.
I priset ingår:
– Entré till utställningen Vikingaliv och en tur i vikingafärden Ragnfrids Saga.
– Skogsvampssoppa med jordärtskocka, bacon, surdegsbröd och grönärtskräm
– Glöds mejramskorv med gulbeta, fänkål och potatispuré
– Ett glas husets vin/öl/mjöd
– Kaffe och liten tartelette

Pris för medlem: 615 kr, gäst 715 kr.
Anmälan senast den 23 november
Max antal personer 40

Klicka här för anmälan


JULMARKNAD – BOK – DROP – IN

TISDAG DEN 12 DECEMBER KL.15.00 – 17.00 på Vinkällaren Grappe
Nu kommer den tillbaka, Vännernas uppskattade bokmarknad!
Lagom till jul finns här fantastiska fynd med gastronomisk inriktning av de mest skilda slag, från en tia till en hundring. Här får man de bästa julklapparna till de som ”har allt” – utom de rara, stiliga, roliga, kloka böckerna som inte minst de som redan är välförsedda kommer att bli glada över!
Precis kl. 15 börjar vi, exakt 2 timmar håller vi öppet och under tiden kan vi njuta av ett glas vin och något juligt ätbart för 100 kr.
Max antal 60
Anmälan senast den 5 december.

Klicka här för anmälan


GASTRONOMISKA AKADEMIENS BELÖNINGSFEST

SÖNDAG DEN 21 JANUARI 2018 är vi åter på Riddarhuset.

Mer information kommer senare.

 


 LÖRDAGSPROVNINGAR På VINKÄLLAREN GRAPPE

Vinkällaren Grappe tillsammans med Vinsällskapet Druvan erbjuder vinprovningar som under höst och vinter arrangeras varje lördag på Grevgatan 5. Provningarna startar klockan 14.00 och pågår cirka 1-1,5 timme. Bjud gärna med vinintresserade vänner! Priset är 350 kronor om inget annat anges och för Vännerna rabatt på 50 kr, faktureras vid anmälan. Anmälan är bindande och sker via e-post info@grappe.se eller telefon: 08-661 25 16 senast onsdag samma vecka. Uppge att du är medlem i Vännerna.
För ytterligare information www.vinsallskapetdruvan.se

OBS! Anmälan skall inte göras till Vännernas kansli